Успіх – це не те, що ми маємо, а ким стаємо в результаті

Людина не народжується успішною, а досягає всіх вершин в результаті своєї кропіткої праці. Тож розпочати свою історію успіху ми хочемо зі сходинки «Вибір».

Ми завжди когось або щось вибираємо, інколи, не замислюючись над тим як саме відбувається даний процес. Перед своєрідним вибором постали і ми. І це наш перший свідомий крок вперед, коли від наших дій та думок мають здійснити вибір інші люди, вибір серед нас – учнів. Звісно, що для кожного з нас цей етап став дуже важливим, вперше ми відчули справжні хвилювання, коли очікували на результат. І ось – нас обрали, ми стали справжньою командою – командою шкільної служби порозуміння «Виграш - Виграш». Ця перемога справді стала для всіх нас справжнім виграшем, нашим спільним власним досягненням, що дало поштовх до кращого розуміння самого себе та своїх можливостей. А це дуже важливо, коли ти розумієш, що можеш чогось досягти сам. Отже, так розпочалася друга сходинка нашої історії – «Виграш».

Ми, ще зовсім нещодавно, звичайні учні, стали розуміти всю серйозність кроку, який нам вдалося зробити: потрібно брати відповідальність не за себе і своє життя, а за людину, яку ти, навіть, можеш і не знати, але якій так потрібна твоя допомога. Хвилювання стали виникати тоді, коли нас почали навчати навичкам медіації. Було не страшно, але доволі відповідально. Ми розуміли, що від нашої злагодженої роботи залежить результат медіації – це може бути як наша заслуга, так і вирок. Кожна людина в своєму житті повинна брати на себе певну відповідальність, і нам, учням, пощастило відчути це раніше за інших. Це стало своєрідним успіхом та кроком у справжнє доросле життя. «Відповідальність» – третя сходинка нашої історії успіху.

78254306 2808263399220617 1084512098739814400 o

Життя після навчання принесло нам як нові враження, так і занепокоєння. Викликами для ШСП стали: планування роботи, презентація учням процесу медіації, інформування вчителів та батьків, проведення творчих зустрічей, кіл серед однолітків – адже так важливо пробудити довіру до процесу медіації та заручитися підтримкою однолітків, учителів. Приємним спогадом залишився перший запит та вдале вирішення проблеми – тоді відчуття успіху стало неперевершеним, а ми ще раз відчули себе по-справжньому потрібними та корисними. А справа, яку ми робимо, по-маленьку обростає перемогами.

Участь в цьому проєкті дає можливість по-іншому подивитися на коло твого спілкування, на оточуючий світ та замислитись над тим, а хто ми, для чого ми тут? І коли ти розумієш, що можеш бути корисним не тільки для себе та своєї родини, а й для інших, зовсім не знайомих тобі, людей – ти стаєш по-справжньому щасливим. А щаслива людина – це людина успішна. Наша сторінка успіху тільки розпочалася, але ми впевнено продовжимо її писати далі новими досягненнями та перемогами.

Сайт створений в рамках проєкту «Мирна школа», що підтримується урядом Німеччини, через спільний внесок Програмного офісу forumZFD в Україні та Громадянської служби миру Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit GmbH та реалізується спільно з ГО «Інститут миру і порозуміння», Українським НМЦ практичної психології і соціальної роботи та Інститутом модернізації змісту освіти МОН.

  • forum zfd
  • forum zfd
  • forum zfd
  • forum zfd
  • forum zfd
  • forum zfd
  • forum zfd